ویژگی های ” فرهنگ فضای مجازی ” چیست؟
ویژگی های ” فرهنگ فضای مجازی ” چیست؟
فضای مجازی ، به عنوان فضای دومی از زندگی واقعی می باشد که مانند فضای واقعی، نیازمند فرهنگ می باشد. آن فرهنگ از عوامل متعددی مانند عرف، شرع، اوضاع اقتصادی و همچنین معیشتی، سطح تحصیلات و همچنین غیره ناشی می می شود.
فضای مجازی ، به عنوان فضای دومی از زندگی واقعی می باشد که مانند فضای واقعی، نیازمند فرهنگ می باشد. آن فرهنگ از عوامل متعددی مانند عرف، شرع، اوضاع اقتصادی و همچنین معیشتی، سطح تحصیلات و همچنین غیره ناشی می می شود.
به به گفته پایگاه خبری فضای مجازی ایران فیمنا؛ «با ظهور و همچنین گسترش صنعت هم زمان ارتباطات و همچنین در امتداد آن هم اینترنت به عنوان شبکه ارتباطی و همچنین اطلاعاتی جهانی، فضای جدیدی در عرصه ی زندگی به وجود آمد که می قدرت با عناوینی هم زیرا و به درستی که «فضای دوم» و همچنین «فضای مجازی» از آن هم یاد کرد.» (عاملی، ۱۳۹۰)
فضای مجازی، به عنوان فضای دومی از زندگی واقعی می باشد که مانند فضای واقعی، نیازمند فرهنگ می باشد. آن فرهنگ، آن هم گونه که در فضای واقعی، از عوامل متعددی مانند عرف، شرع، اوضاع اقتصادی و همچنین معیشتی، سطح تحصیلات و همچنین غیره ناشی می می شود، در فضای مجازی نیز از همین عوامل تاثیر پذیرفته و همچنین بر همین عوامل نیز تاثیر می گذارد. منظور از فرهنگ فضای مجازی، فرهنگی می باشد که از سوی شبکه های فرهنگی و اجتماعی تحمیل می می شود و همچنین نه قسمت و بخش های جدی فضای مجازی مانند وبسایت و مرکز خبرهای جدید های خبری.
ویژگی های فرهنگ فضای مجازی
در زیر، ویژگی های فرهنگی که فضای مجازی تحمیل می کند را با هم می بینیم:
۱٫ بازنمایی از خود، در فضای مجازی ناقص می باشد: به آن معنی که آن فرهنگ، تمامی ویژگی هایی که در فضای واقعی بر اساس آن هم طبقه ی فرهنگی استنباط می می شود را ندارد. به عبارتی مخاطب، از خلال فرهنگی که در فضای مجازی حاکم می باشد، امکان گرفتن عکسی صحیح از سطح اقتصادی، درجه ی پای بندی به احکام دینی و همچنین مواردی از آن دست ممکن نیست.
فضای مجازی، آن امکان انتخاب را به اشخاص می دهد که بر اساس آن هم ویژگی هایی از زیست فرهنگی و اجتماعی و همچنین فردی یا شخصی خود را انتخاب کرده و همچنین باقی را مسکوت بگذارند. در حالی که ارتباطات در دنیای واقعی، لاجرم قسمت و بخش اعظمی از ویژگی های زیستی و همچنین فرهنگی و اجتماعی اشخاص را در بر می گیرد
۲٫ فرهنگ فضای مجازی، زبان خاص خود را تحمیل می کند: به آن معنی که در فضای مجازی، رفتارهایی به صورت قاعده در می آیند که سایر ویژگی های فرهنگی فرد را نادیده می گیرند. همه ی افرادی که در فضای مجازی حضوری فعال دارند، به نوعی در بهره بری و استفاده از آن هم، شامل زبان یک سانی می شوند که ممکن می باشد با فرهنگ آن هم ها در فضای حقیقی خوانایی نداشته باشد. جهت مثال، حضور در فضای اینستاگرام، فرد را مجاب می کنند تا اکثرا و بیشتر از فضاهایی که نوعی حالت تفریحی دارند، عکس بگیرد.
۳٫ فرهنگ فضای مجازی، قواعد فرهنگ واقعی را کم رنگ می کند: در فضای واقعی، در جامعه ی ایران، قواعد عرفی و همچنین قوانین و قانونی مشخصی جهت مثال در خصوص رعایت حجاب وجود دارد. آن قواعد در فضای مجازی یا به صورت اندکی به دیدن کردن و نمایش گذاشته می شوند و همچنین یا اصلا به دیدن کردن و نمایش گذاشته نمی شوند. تا جایی که، نشر و همچنین تماشای عکس بی حجاب، جهت بسیاری از کاربران، امری طبیعی و همچنین نرمال در فضای مجازی به حساب می آید. آن ویژگی را شاید بتوان مهم ترین ویژگی فضای مجازی به حساب آورد.
۴٫ فرهنگ فضای مجازی، فرهنگی سریالی می باشد: آن ویژگی را به خوبی می قدرت در شکل گیری “چالش ها” دیدن کرد. بسیاری از آن کمپین ها، نه خاصیت اخلاقی داشته و همچنین نه خاصیت دیدن کردن و نمایش دینی و همچنین تنها جهت نوعی فعالیت سریالی در فضای مجازی مورد بهره بری و استفاده قرار می گیرند. چالش آب یخ، چالش لوازم داخل کیف، چالش عکس های کودکی، چالش نشر بدون آرایش عکس بازیگران جدید و همچنین غیره، همگی از آن دست چالش هاست که بخصوص در یک سال شمسی اخیر در فضای مجازی گسترش یافت.
۵٫ فرهنگ فضای مجازی، فرهنگی انتخاب گر می باشد: فضای مجازی، آن امکان انتخاب را به اشخاص می دهد که بر اساس آن هم ویژگی هایی از زیست فرهنگی و اجتماعی و همچنین فردی یا شخصی خود را انتخاب کرده و همچنین باقی را مسکوت بگذارند. در حالی که ارتباطات در دنیای واقعی، لاجرم قسمت و بخش اعظمی از ویژگی های زیستی و همچنین فرهنگی و اجتماعی اشخاص را در بر می گیرد. در فضای مجازی، فرد آن امکان را دارد که به انتخاب خود، بخشی از ویژگی هایی را به دیدن کردن و نمایش بگذارد که در “دیدن کردن و نمایش خودِ آرمانی” او همچنین موثر می باشد. از آن رو، می قدرت فرهنگ فضای مجازی را به نوعی فرهنگ انتخاب گر دانست.
فضای مجازی، به عنوان فضای دومی از زندگی واقعی می باشد که مانند فضای واقعی، نیازمند فرهنگ می باشد. آن فرهنگ، آن هم گونه که در فضای واقعی، از عوامل متعددی مانند عرف، شرع، اوضاع اقتصادی و همچنین معیشتی، سطح تحصیلات و همچنین غیره ناشی می می شود، در فضای مجازی نیز از همین عوامل تاثیر پذیرفته و همچنین بر همین عوامل نیز تاثیر می گذارد.
۶٫ فرهنگ فضای مجازی، فرهنگی پرده در و همچنین هتّاک می باشد: آن ویژگی ناشی از محدودیت های عرفی و همچنین قوانین و قانونی جهت نشر بعضی محتواهای خاص، در فضای حقیقی می باشد و همچنین فضای مجازی عملا امکان بهره بری و استفاده از آن محتواها را جهت اشخاص فراهم می کند. کثرت دیدن و همچنین بهره بری و استفاده از آن محتواهای غیراخلاقی، منجر به آن می می شود که فرهنگی که در فضای مجازی، شکل غالب به خود گرفته می باشد، فرهنگی هتاک و همچنین پرده در باشد. به آن معنی که هنگام دیدن کردن و نمایش چنین محتواهایی، صحبت در خصوص آن هم ها امری بدیهی در نظر گرفته شده و همچنین همین باعث می می شود قیودی که یک فرد به صورت طبیعی بایستی و حتما در جامعه دارا باشد، در نظر نیاورد.
۷٫ فرهنگ فضای مجازی، فرهنگی ایده آل گرا می باشد: به آن معنی که در فضای مجازی، عده بسیاری از اشخاص خواهند بود که آرزوها، ایده ها و همچنین آرمان های خود را گفتن می کنند و همچنین در موارد بسیاری، واقعیت یا در آن هم حضور کم رنگی دارد و همچنین یا اصلا حضوری ندارد. بنابراین، فرهنگ تحمیلی از سوی فضای مجازی، فرهنگی فانتزی و همچنین ایده آل گراست که اشخاص در قالب واقعیت، آرمان هایی را در مورد ی خود، فضایی که در آن هم زندگی می کنند و همچنین موقعیتی که در آن هم به سر می برند، ارائه می کنند.
دلایل
علل گرایش فرهنگ فضای مجازی به شش ویژگی بالا، به عقیده ی نگارنده، ناشی از دو مورد می باشد. نخست آنکه در دنیای واقعی، محدودیت هایی به فرد فرد حاضر در جامعه اعمال می می شود. آن محدودیت ها، در هر جامعه ای طبیعی قلمداد می می شود ولی افراد یک جامعه ممکن می باشد آن هم را خلاف آزادی عمل و همچنین اختیار خود بدانند. آن محدودیت ها می تواند در خصوص اظهار نظر در مورد ی مسائل متنوع و گوناگون و مختلف نیز باشد؛ به آن معنی که در کشوری که احساس آزادی گفتن وجود ندارد ٓولو خود آن هم وجود داشته باشد- اشخاص به فضاهایی غیررسمی که در آن هم معمولا ویژگی های هویتی آن هم ها کامل نیست و همچنین کمتر قابل شناسایی می باشد، روی آورده و همچنین در آن هم به ابراز نظر در خصوص مسائل متنوع و گوناگون و مختلف به ویژه فعالیت های حکومت می پردازند. بدیهی و همچنین طبیعی می باشد که در آن شرایط، خروج از محدودیت ها، نوعی حالت اغراق آمیز و همچنین دور از واقعیت داشته و همچنین با پرخاش هایی در رفتارها و همچنین اظهار نظرها همراه باشد.
علت دوم گرایش به چنین فضا و همچنین فرهنگی، امکاناتی می باشد که فضای مجازی در اختیار فرد قرار می دهد. در دنیای واقعی، هرکس با نام، نام خانوادگی، مشخصات ظاهری، ویژگی های اقتصادی و همچنین فرهنگی و اجتماعی ویژه ای تعریف می می شود. امّا تمامی آن الزامات در دنیای مجازی از بین رفته و همچنین اشخاص صرف داشتن یک حساب کاربری[۱] می توانند به فعالیت بپردازند. در آن جاست که انتخاب گری در فضای مجازی اهمیّت پیدا می کند. فرد، در گام نخست انتخاب می کند هویت واقعی خود را به دیدن کردن و نمایش بگذارد یا خیر. سپس، انتخاب های بعدی مانند انتخاب تصویر خود، ارائه ی اطلاعات صحیح در خصوص خود و همچنین غیره به وجود آمده و همچنین فرد ناگزیر یکی از آن موارد را انتخاب می کند. آن انتخاب ها در دنیای واقعی، وجود ندارد و همچنین فرد امکان انتخاب در هر بعدی از ابعاد زندگی واقعی را ندارد. یکی دیگر از امکاناتی که فضای مجازی در اختیار کاربران خود قرار می دهد، فضایی گسترده و همچنین بدون وجود هرگونه محدودیت های جغرافیایی می باشد. آن امکان، به اشخاص اجازه می دهد تا خبرهای جدید جدید را گرفتن کنند. مانند سایر امکانات فضای مجازی، آن امکان باعث می می شود که بسیاری از خبرهای جدید غلط یا شبه خبرها به عنوان خبر صحیح به اطلاع آن هم ها برسد و همچنین مانند چرخه ای، به سبب آن هم انتظارات از زندگی واقعی بالا رفته، سپس احساس محدودیت ها به اشخاص غلبه کند، فعالیت در فضای مجازی شدیدتر شده و همچنین وارد فضایی فانتزی تر می می شود.
بنابراین، می قدرت پس نتیجه آن می شود که گرفت که فضای مجازی، فرهنگ خاص خود را دارد و همچنین کاربران، بسته به ویژگی های فردی و همچنین فرهنگی خود، بایستی و حتما بخشی از آن ویژگی ها را بپذیرند و همچنین در چهارچوب آن هم ها عمل کنند.
منبع : گرداب